Beugel/Orthodontie

Orthodontie (beugelbehandeling)
Een beugel neemt u niet alleen voor mooie, rechte tanden, maar vooral voor uw gezondheid. Door een beugelbehandeling komen uw tanden en kiezen recht te staan, waardoor ze weer goed op elkaar passen. Hierdoor kunt u uw gebit beter poetsen en dus fris, gaaf en gezond houden. Ook kunt u dan beter kauwen, wat weer beter voor uw spijsvertering is.

De behandeling
Er zijn verschillende soorten beugels: vaste en uitneembare beugels, beugels die de stand van uw tanden en kiezen beïnvloeden en beugels die de groei van uw kaak beïnvloeden. Welke beugel u krijgt, hangt af van wat er precies moet gebeuren. Datzelfde geldt voor de duur van de beugelbehandeling. In het begin is het niet zo vreemd dat uw gebit gevoelig is. Zeker niet als u een buitenbeugel of slotjesbeugel draagt. Daar kunt u zelfs spierpijn in uw kaken van hebben! Als uw beugel tijdens een controle is bijgesteld, kunt u er daarna ook weer even last van hebben. Meestal duurt dat maar een paar dagen en verdwijnt de pijn vanzelf.

Controles
Als u een beugel draagt, is regelmatige controle door uw orthodontist of tandarts voor orthodontie belangrijk. Die kijkt of de beugel nog goed is afgesteld. Als het nodig is, stelt hij of zij uw beugel bij. Die controle is meestal eens per maand. In het begin duurt de controle soms wel een half uur. Later duurt het misschien maar vijf minuten. Tijdens een controle kunt u de orthodontist of tandarts voor orthodontie al uw vragen stellen, bijvoorbeeld over het poetsen of hoe lang u de beugel nog moet dragen.

Zijn er mogelijke complicaties?
Een orthodontische behandeling wordt doorgaans succesvol uitgevoerd. Net als andere tandheelkundige en medische behandelingen brengt een orthodontische behandeling ongemakken, risico’s en beperkingen met zich mee. Deze zullen zelden ernstig genoeg zijn om u van een behandeling te weerhouden.

  • Mogelijke risico’s: korter worden van de wortels, beschadiging van een tandzenuw met als gevolg een eventuele verkleuring van de tand.
  • In sommige situaties is het in het kader van orthodontische behandeling noodzakelijk om een of meer tanden of kiezen te trekken of een chirurgische behandeling te ondergaan. Bespreek indien gewenst de risico’s van deze behandelingen met uw tandarts of kaakchirurg.
  • Als u veel suikerhoudende of zure producten eet of drinkt en/of niet regelmatig of niet zorgvuldig het gebit poetst, kunnen gaatjes (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis) en blijvende verkleuringen (ontkalkingen) op tanden en kiezen ontstaan.
  • Onvoldoende medewerking van de patiënt kan tot het opschorten of zelfs staken van de behandeling leiden. Als de behandeling om enige reden voortijdig wordt beëindigd, kan dit ernstig negatieve gevolgen voor het gebit van de patiënt hebben.
  • Na een orthodontische behandeling kunnen tanden en kiezen weer wat verschuiven. Om dit te beperken, wordt aan het einde van de orthodontische behandeling retentieapparatuur ingezet (een vastgeplakt spalkje/draadje en/of een uitneembare (nacht)beugel).

Door taai, hard of kleverig voedsel kan de beugel stuk gaan. Harde dingen zoals appels en stokbrood kunt u beter niet zelf afbijten, maar in kleine stukjes snijden. En dropjes, toffees, kauwgom en andere plakkerige dingen kunt u beter laten staan. Wees verder voorzichtig met cola en andere frisdranken met suiker. Die suikers veroorzaken tandplak en dat is met uw beugel in uw mond lastiger weg te poetsen.

Mondverzorging
Goede mondverzorging is extra belangrijk als u een beugel draagt. Achtergebleven etensresten rond de slotjes vergroten de kans op tandplak en dus op gaatjes. Minstens tweemaal per dag zorgvuldig poetsen met fluoridetandpasta dus! Dit is ook belangrijk om uw tandvlees gezond te houden, wat in belangrijke mate bijdraagt aan het goed verloop van de behandeling. De orthodontist of tandarts voor orthodontie die uw beugel aanmeet, geeft u instructies over hoe u het beste kunt poetsen. Als u een uitneembare beugel draagt, kunt u uw tanden poetsen zoals u dat altijd deed. Vergeet ook uw beugel niet schoon te maken. Dat kunt u doen met een tandenborstel en tandpasta. U kunt hem af en toe ook in een bakje met een speciaal bruistablet doen.

Met een vaste beugel is het iets lastiger om uw tanden te poetsen. Poets eerst het gedeelte van uw tanden en kiezen boven de slotjes. Poets daarna de slotjes zelf en eindig met het deel van uw tanden en kiezen onder de slotjes. Gebruik hiervoor een tandenborstel met een rechte steel, een korte borstelkop en niet te harde nylon haartjes. Er zijn ook speciale tandenborstels voor een slotjesbeugel. Met een ragertje kunt u de ruimte tussen de beugel en de tanden poetsen. Vergeet uw tandvlees niet! Ook kunt u voor het slapen gaan een minuut spoelen met een mondspoelmiddel.

Openingstijden

Maandag
Dinsdag     
Woensdag
Donderdag
Vrijdag

08:00 – 20:30
08:00 – 20:30
08:00 – 17:00
08:00 – 20:30
08:00 – 17:00

Schrijf u direct in bij onze praktijk!

Kliniek voorTandheelkundeHeemskerk